Mannen: er is ook altijd wel wat

Nobody’s perfect. Dat besef ik me maar al te goed. Een perfect uiterlijk? Smaken verschillen. Een perfect karakter? Everybody’s got different needs. Een perfecte kerel? Mission impossible. Geloof me, I’ve done the fieldwork. Van romantische dates met mannen die obsessed waren met hun eigen looks, tot leuke, regular looking guys met een geweldig gevoel voor humor. (And the plain weird I still have to tell you about.) En toch… tóch… is er altijd wel iets. Praat te veel over zichzelf, is zo dom als het achtereind van een varken, heeft geen gevoel voor humor, is geen gentleman, slaat zichzelf wanneer hij denkt dat niemand kijkt… oh yes dear. Ik zou bijna denken dat ik wellicht te oppervlakkig ben om ooit een man te vinden die écht goed bij mij past, en waarvan ik met een oprecht gevoel kan zeggen: To me, you’re just perfect.”. Maar zoals je uit het voorgaande reeds hebt kunnen opmaken, heb ik ook de meer flamboyante types een kans gegeven. Ook al kwam ik pas achter deze eigenaardigheden mid-date. Ik ben niet gek natuurlijk. Anyway, mijn vraag is: “Why is there always something?” Ik bedoel… we hebben kant-en-klare maaltijden, kant-en-klare inrichtingen – hell – we hebben zelfs kant-en-klare poezen en piemels! Ready to go, klaar voor gebruik. Maar mannen, daar moet altijd iets aan gedaan worden. En dan is het nog maar de vraag of behaalde resultaten ook garanties bieden voor de toekomst. Onpraktisch, vermoeiend, onvermijdelijk.

Nu ben ik me aan het bedenken of dit stuk een beklag moet worden over het disfunctioneren van het mannelijk geslacht, of dat ik wellicht wat tips and tricks kan geven om de nodige aanpassingen te kunnen doen aan een man. Laten we in ieder geval beginnen met STAP 1 (the easy part): looks. Sommige mensen zijn nogal protective over hun uiterlijk. Want ja, daar kunnen ze toch prima zelf over beslissen? En zo ben je toch op ze gevallen? Saillant detail heren: zodra we jullie in het vizier hebben, weten we binnen seconds al wat we willen veranderen aan jullie looks. Alsof er een mentale bodyscan wordt uitgevoerd. Jullie innerlijke gebreken kunnen jullie nog wel tijdelijk verborgen houden, maar fysieke kenmerken zijn toch redelijk gemakkelijk te spotten (tenzij het gaat om een lelijke kalknagel op je teen of die derde tepel, die kunnen jullie nog wel even verborgen houden). Some things can’t be overlooked though. Krijg je te maken met bad hygiene, then don’t even try ladies. Een slecht kapsel, slechte kledingkeuzes of een kromme neus kunnen nog wel worden gefixt. And if everything else fails: there’s almost nothing that the gym can’t fix. I can handle a butterface if he’s got a body like Dwayne ‘The Rock’ Johnson.

De truc is echter om op subtiele, doch dwingende wijze de kerel in kwestie zover te krijgen dat hij ook de nodige verandering doorvoert. Directe kritiek heeft meestal een averechts effect. Dan komt het I’m a big boy, I can handle my shit.” gevoel om de hoek kijken. No you can’t, or else we wouldn’t be in this situation. Wat naar mijn ervaring het beste helpt, is om de kritiek indirect te geven. Zie je een man die wél het gewenste uiterlijk heeft? Dump your current man and go after the hotter one. Kun/wil je dat niet? – What’s wrong with you girl? – Geef dan een compliment! Nee nee, niet aan de man die het blijkbaar zelf niet helemaal snapt, maar aan de leukere man, wie er – om welke reden dan ook – vandoor gaat zonder jou. “Zo zo, dat ziet er niet verkeerd uit. Leuk lijf/kapsel/vul object van verandering in!” Wat gebeurt er? Your man gets jealous. Huh? Wat? Hé? Iemand anders leuker dan hij? Impossible! Yeah, just as impossible as you being perfect from the get go. En dan begint dat kleine brein opeens overuren te maken. Zal het dan toch tijd worden voor een verandering? (Eh, ja, al een tijdje eigenlijk.) Is hij opeens niet meer the object of your desire? Zeg het vaak genoeg en er blijft niets meer van dat ego over. Heb jij hem precies waar je hem hebben wilt! Onzeker, hulpeloos en desperate for advice! Hahaha, oké, wellicht is dat iets te extreem. Maar zo nu en dan eens een subtiele hint droppen kan echt geen kwaad. Wij vrouwen kampen met zoveel onnodige onzekerheden welke gepaard gaan met de weg naar perfectie – after all we’re pretty much perfect already – dat het absoluut geen overbodige luxe is om de man in kwestie ook eens zijn eigen looks te laten heroverwegen. Keeps him grounded.

Is jouw kerel niet het jaloerse type, of dringt het subtiele commentaar niet tot hem door? Probeer dan het compleet tegenovergestelde. Geef hém een compliment. Niet over zijn huidige looks, maar over de movie star looks die hij zou kunnen hebben. “Weet je, als jij die nose job zou laten doen, zouden je ogen echt zó mooi uitkomen!” Ik hoor de motortjes al ronddraaien. Of – wanneer de wijzigingen niet zo drastisch hoeven te zijn – kun je het eens proberen met een “Je zou er zo ongelooflijk goed uitzien in dat kledingstuk/met dat kapsel/vul gewenste wijziging hier in! Daar is Channing Tatum echt helemaal niks bij!”. Al lukt het maar om een lichte twijfel te kunnen veroorzaken, heb je al een voet tussen de deur. Doet hij niets met je voorstellen? Dan is er ook geen reden voor complimenten. Cut the crap!

Bieden bovenstaande voorstellen geen soelaas, zijn de mogelijkheden beperkt tot de volgende twee opties: huilen, of een andere, meer geschikte kerel zoeken. I’d go with the latter.

Score

STAP 2 Wanneer je op dit punt bent beland, heb je oftewel de nodige wijzigingen aan het uiterlijk kunnen doorvoeren, of heb je een kerel opgesnord welke de mogelijke long lost twin is van Ryan Gosling. Goed bezig! Now give me his number bitch. Grapje (niet echt)! Heeft deze hottie nu het verstand van een stoeptegel, geen manieren of is het een vreselijke egoïst? Dan wordt het al lastiger. Uiterlijke wijzigingen kunnen leiden tot verzet, maar wanneer het nodige maatwerk wordt toegepast qua tactiek, kun je wel behoorlijke mijlpalen bereiken. Qua innerlijk ligt het allemaal iets ingewikkelder. Kijk, date je iemand die ontzettend onintelligent is, dan is er weinig veranderen aan. Je kunt zo iemand wel een studie laten volgen, maar waarschijnlijk is dat gewoon een waste of money. Sociale intelligentie (spontaniteit, goede manieren, attent zijn) kan eventueel het gebrek aan IQ nog wel compenseren. Ja ja, ik weet wat je denkt… ik ben oppervlakkig… maar ik ben nu eenmaal een zeer sociaal mens (vooral in de buurt van bijzonder aantrekkelijke mannen). En natuurlijk is het beter om het beste van beide te hebben (looks and brains), maar goed, ik ben realistisch. Een van mijn beste relaties is geweest met een jongen die niet the brightest was, maar met een innerlijk als het zijne, nam ik dat wel voor lief. Sigh… Maar ook aan die mate van tolerantie is een grens. Het daten van een specifieke, zeer gespierde hunk, die geen andere ambities had (carrière, reizen etc.) dan het verkopen van gebraden kip (ik refereer nog altijd naar hem als Mr. Chicken), ging mij echter te ver. Kom op zeg, ook ik heb een grens! Ik kan, zal en wil niet door het leven gaan als Mrs. Chicken!

Laten we het eerst eens hebben over slechte manieren. Een hekel punt. Ik noem het niet eens slechte manieren, maar slechte opvoeding. Zit dat gedrag er eenmaal in, krijg je het ze bijna niet meer afgeleerd. Je kunt nog zo benadrukken hoe belangrijk het voor je is, en in het begin zullen ze daar – als ze een beetje hun best willen doen –  wel op letten, maar ook dat slijt. Geloof me. De deur niet voor je openhouden, lucht laten ontsnappen uit vunzige lichaamsholten, de rekening willen delen… Niets daarvan. Alleen mannen die hard werken worden ook rijkelijk beloond. Emancipatie? Laat me niet lachen. Dat is het slapste excuus om slecht gedrag te vergoelijken. Chivalry is not dead. Gelijkheid is niet afhankelijk van de manier waarop een man jou behandelt. Je verdient het beste, dus waarom zou je genoegen nemen met een man who doesn’t bring his A game? Mannen verleiden met goed gedrag, vrouwen verleiden met stout gedrag. Sexy ladies, where you at?! Wat ik wil zeggen is… ook al ziet hij eruit als Jan Kooijman, laat hem gaan (en ik weet dat dit moeilijk is). He’s not worth the fuss.

Dit brengt ons bij het laatste, eveneens zeer gecompliceerde, punt: vervelende karaktereigenschappen. Egoïstisch, onattent, gierig, oneerlijk, ontoegeeflijk, bot, claimend, passieloos, saai, agressief, dominant, the list goes on. Ben jij voorzien van een vent, dan zijn er minstens drie van de voorgaande kenmerken welke van toepassing zijn op jouw kerel. Dat bedoel ik nou, er is altijd wel wat. Nu kun je je losses nemen en bij jezelf denken dat je in ieder geval een aantrekkelijke man aan je zijde hebt, maar come on… tenzij je zelf gewoon echt een oerlelijk, ongelooflijk dom wijf (pardon my French) bent, zou je echt niet met minder genoegen moeten nemen. Klagen heeft in ieder geval geen zin. Dat zorgt alleen nog maar voor nog meer irritatie en frustratie aan weerszijden. Je wilt actie. Heb je te maken met een begripvolle, intelligente man, dan is het eventueel wel mogelijk een goed gesprek te voeren. Rustig uitleggen wat er mis is, aangeven wat het met je doet, en wat je verwachtingen zijn voor de toekomst. Maar let op, dit is de meest ideale, maar minst realistische situatie. In de meeste gevallen is het een gebed zonder einde. Je kunt uitleggen hoe je wilt, de meeste mannen zijn emotioneel simpelweg te onderontwikkeld om te begrijpen wat voor een effect dit vervelende gedrag op jou heeft. Is er geen enkele manier om tot een man door te dringen, zijn er (wederom) twee mogelijkheden: verlaat de man in kwestie en ga op zoek naar een exemplaar dat in betere conditie verkeert (alleen zo jammer dat al het harde werken van stap 1 dan voor niets is geweest, en de volgende chick hier weer de vruchten van gaat plukken), óf je laat hem zien who really is boss. “Hoe dan?”, hoor ik je vragen. Well sister, lemme tell ya! Aapjesgedrag. Juist. Laat hem zien waarom zijn gedrag zo onuitstaanbaar is door exact hetzelfde gedrag te vertonen. Zorgt dit voor vervelende situaties? Hell yeah! En dat is precies wat je wilt. Dan weet hij ook waarom zijn gedrag niet door de beugel kan. Kijkt hij in jouw bijzijn graag op onbehoorlijke wijze naar andere vrouwen? Flirt with his best friend. Heeft hij het te druk met zijn boys om te reageren op jouw belletjes of appjes? Go out with your girls and ignore his calls and messages. Is hij een narcistische zak die denkt dat hij geen moeite meer hoeft te doen om jou te verleiden? Scheer je oksel-, schaam- en beenhaar een paar weken niet, en laat hem weten wat de gevolgen zijn van nalatig gedrag. Heb jij ook een paar weken rust. Anything he can do, you can do better girl. En wanneer hij dan vraagt wat er aan de hand is, waarom je zo bent veranderd sinds hij je heeft leren kennen, dán kun je hem eens haarfijn uitleggen waar de schoen wringt. En wil je ervoor zorgen dat hij écht zijn lesje leert, make him pay. Letterlijk. Goede gesprekken herinneren ze zich na een tijd vaak niet meer (selectief geheugen), maar wanneer je zijn creditcard ript, blijven de mentale littekens voor altijd. En niets biedt meer troost dan designer goodies baby. Zal ze leren!

Games

Dus, wat is nu de essentie van deze column? Wees lief voor jezelf. Accepteer niets dan het beste. We accept the love we think we deserve. Een van de meest wijze lessen welke ik heb geleerd along the way. Niemand is perfect, en dat is maar goed ook. Waar zouden wij vrouwen anders de hele dag over moeten bitchen? Iemands uiterlijk of persoonlijkheid volledig (willen) veranderen is niet oké (alhoewel in sommige gevallen wel hard nodig). Maar wanneer iemand écht om je geeft, zal hij ook de moeite nemen om rekening te houden met jouw behoeftes. En de rekening te betalen voor jouw behoeftes (shoes, bags…). Kom op hé, we blijven natuurlijk wel vrouwen.

Wat vind je van deze post?


Je e-mailadres wordt niet weergegeven.

*