De een zegt dit, de ander zegt dat

De kerstdagen zijn net voorbij en de goede voornemens voor het nieuwe jaar zijn weer uitgesproken. Gemengde gevoelens had ik, toen op 1 januari om 12 uur de kurken de lucht in schoten. Ik sloot een bewogen jaar af. Een mens van goede voornemens met nieuwjaar ben ik niet, omdat ik geloof dat zelfdiscipline en -overtuigingskracht meer betekenen. Wél stond ik stil bij de volgende vraag.

Waarom spreken we alleen goede voornemens uit met nieuw jaar? Waarom bedenken we ons niet in de Winter, juist als we er meer tijd voor krijgen, om te gaan sporten? Een mens zit complex in elkaar. Elk mens is anders. Ieder heeft zijn eigen denkwijze, leefwijze en komt op voor waar hij of zij in gelooft. Ieder groeit op in zijn eigen cultuur, ook wel comfort zone. Je ontwikkelt gevoel, liefde en passie voor de dingen die jij belangrijk vindt.

Al het bovenstaande maakt jou uniek. Maakt vanzelf iedereen uniek. Waarom vertonen wij dan “kuddegedrag”? Waarom roddelen we? De een zegt dit, de ander zegt dat.

Een tijdje terug liep ik in de supermarkt. Ik zag een bekende. Hij keek me aan en ik was vastberaden dat hij mij herkende. Hij draaide zijn hoofd om en deed net alsof hij me niet had gezien. Een situatie waarmee we allemaal wekelijks mee te maken hebben. Maar waarom doen we dit? Vinden we het moeilijk een praatje te maken met iemand die we lang niet hebben gezien? Nee. We hebben ons zelf aangeleerd om “te wachten totdat de ander iets zegt”.

Onze maatschappij heeft ons geleerd om, na je kindertijd, in hokjes te denken. Hokjes in allerlei soorten en maten. De mensen die het toelaten worden vanzelf in een hokje ingedeeld, waarvan de maatschappij vindt dat bij die persoon hoort. Belachelijk! Iedereen zou zich vrij moeten voelen hoe hij of zij is, zonder hierop aangekeken te worden.

“Op wie kan ik bouwen?”

Vertrouwen

Hoe snel vertrouw jij iemand? Vraag jezelf dat eens af. Want vertrouwen is eigenlijk iets groots. En ook hier geldt, De een zegt dit, de ander zegt dat. Twijfel nooit aan jezelf en begin altijd bij het punt wat je zelf voelt. Trek nooit te snel conclusies en laat je niet beïnvloeden. Je kent het vast allemaal wel.

Zoals het bekende spreekwoord luidt: “Vertrouwen komt te voet, en gaat te paard”. Knoop dat goed in je oren, want dit is gewoon een feit. Blindelings vertrouwen bestaat voor mij daarom ook niet. Je kan, net zoals anderen dat niet van jou kunnen, iemand nadat jullie elkaar 2 maanden kennen al “blindelings” vertrouwen.

Als iemand jou vertrouwt moet je dat zien als een soort godsgeschenk. Het duurt erg lang voordat je met iemand zo’n hechte band opbouwt totdat diegene jou vertrouwt en andersom. Denk hier eens over na. Ga je vriendschappen na en ontdek wat vertrouwen voor jou betekend (heeft). Heeft? Ja, heeft. Want vriendschappen zijn als eb en vloed. Ze komen en gaan.

“Heb je gezien wat hij weer aan heeft vandaag?” 😂

Roddelen

In het voorjaar van 2015 heb ik een fantastisch boek gelezen. “Word zelf filosoof” van Jan Bransen is een boek waarin de filosoof in jou wordt wakker geschud. In dit boek viel me een specifiek hoofdstuk op. Dit hoofdstuk ging over roddelen. Hoe is roddelen begonnen? Waarom roddelen we? Wat doet roddelen met onze gevoelens en emoties?

We zijn gaan roddelen omdat we ons verveelden. Niet wisten wat we elkaar moesten zeggen. Niets is dan makkelijker om “over iemand anders te praten”. Roddelen over iemands werk, interesses of zelfs over iemands uiterlijk. Het schijnt tegenwoordig bij onze manier van leven te horen. Vreselijk, ik heb er geen woorden voor.

Al hoeft voor mij roddelen niet specifiek iets negatiefs te zijn, draagt het deze naam wel. Wanneer je bijvoorbeeld iets dwars zit binnen een vriendengroep, kan je het er met één van die vrienden over hebben. Dat noem ik per definitie geen roddelen, terwijl het wel al snel over iemand anders kan gaan.

“Zal hij dat waar kunnen maken?”

Belofte maakt schuld

We kennen het allemaal wel. Je maakt een belofte naar iemand en het schiet je er helemaal tussendoor. Dat kan gebeuren. Maar vaak denken we niet na over de consequenties die een belofte met zich mee kan brengen, op het moment dat we hem maken. Spontane opwellingen, welke worden veroorzaakt door je eigen gedachten, zijn vaak de boosdoener van een (valse) belofte.

Of het nu een misleidende reclame is tijdens de break van je favoriete serie, of iets dat recht voor je neus gebeurt tijdens je wekelijkse boodschappen. Het zijn en blijven spontane opwellingen. Ik vind dat je wederhelft in je primaire (familie) of secundaire (vrienden) ring meteen moet kunnen inschatten of jij een belofte wel, of niet kan waarmaken. Zij kennen je tenslotte het beste.

Kortom, probeer de volgende keer voordat je een belofte maakt, een vriendschap ontstaat óf begint met roddelen, eens terug te denken aan deze post. Mocht je je verhaal willen delen, voel je vrij een reactie te geven, onderaan de pagina.

See you soon!


Zo eenvoudig mogelijk, maar niet eenvoudiger.

Albert Einstein

Read what she said

4 thoughts on “De een zegt dit, de ander zegt dat

 1. Leuk stuk wat je over sommige denken weer even aan het denken zet! Over dat roddelen, helemaal mee eens. Wel denk ik dat de negatieve bijklank bij het roddelen zit in het idee dat het regelmatig ingezet wordt om een ander omlaag te halen om zelf in waarde/achting/aanzien etc te stijgen. Wat mijn inziens ook maar een wassen neus is, voor de buitenwereld kom je er wellicht beter uit te zien als je volgens de ‘roddel’ het beter doet dan de ander, maar in feite is er geen enkele sprake van verandering van je eigen situatie in praktische zin, dus is het jezelf voor de gek houden. Beter roddel je niet negatief over een ander maar probeer je de eigen situatie op een positieve manier te verbeteren zonder daar anderen de dupe van te laten zijn.
  Ik herken wel je tekst dat het zeker niet altijd negatief hoeft te zijn, opvangen dat iemand bijvoorbeeld een geldbedrag heeft gewonnen of iemand zwanger is, kan juist de aanleiding zijn tot felicitaties, wat weer een positief iets is.

  • Je hebt helemaal gelijk!
   Al moet ik zeggen dat, wanneer je je eigen situatie op een positieve manier probeert te verbeteren, de “standaard” mensen in deze maatschappij je al snel hooghartig vinden.

   Nu is “standaard” niet gelijk negatief. Ik bedoel, ieder zijn eigen én dat respecteer ik. Iedereen is gelijk.
   Bedankt weer voor je reactie Maarten, ik kijk uit naar volgende week.

   Kenny

Wat vind je van deze post?


Je e-mailadres wordt niet weergegeven.

*