FAKE VS. REAL: Hoe herken je fake make-up?

Online make-up shoppen is leuk. Lekker thuis op de bank kijken en vergelijken. Middels websites als eBay en Marktplaats wordt ontzettend veel merkmake-up aangeboden tegen aantrekkelijke prijzen. Producten van MAC, Urban Decay of Chanel worden vaak tegen minder dan de helft van de winkelwaarde aangeprijsdHet klinkt verleidelijk, maar toch is het belangrijk om je van tevoren af te vragen waar je eigenlijk aan begint. Want afgezien van de teleurstelling die je ervaart wanneer een product fake blijkt te zijn, kan het dragen van namaak cosmetica gevaarlijk zijn en zeer onhygiënisch. Laboratoriumonderzoek heeft namelijk uitgewezen dat deze fake cosmetica ingrediënten kan bevatten als rattenpoep, arsenicum, cyanide en menselijke urine. Pretty nasty. Omdat deze producten illegaal worden vervaardigd, is er geen controle op veiligheid en kwaliteit. Het gebruiken van deze producten kan daarom ook schadelijke effecten hebben voor de gezondheid, zoals allergische reacties, geïrriteerde huid of uitslag. Geloof niet zomaar wat er op het product staat vermeld. Vergeet niet dat niet alleen de inhoud van het product is vervalst, maar ook de verpakking waarop de lijst met ingrediënten wordt vermeld. So who knows what you’re applying to your face…  Ik wil je graag helpen om niet in deze valkuil te trappen. In deze post zal ik je daarom enkele tips geven om fake cosmetica te kunnen herkennen.

De voornaamste tip die ik je wil geven is om je gezonde verstand te gebruiken. Klinkt het bijna te goed om waar te zijn? Dan kun je er vanuit gaan dat het dat ook is. Wordt een product aangeboden tegen een prijs die aanzienlijk lager is dan de winkelprijs? Dan zou je al moeten aanvoelen dat het geen authentiek product betreft. Is het een product waarvan je nog nooit eerder hoorde? Do your research! Er zijn genoeg gevallen bekend waarin een fake product werd aangeboden dat nooit door het merk zelf is uitgebracht. Dat de naam of het logo van het merk op het product staat, maakt het lang niet altijd authentiek. Denk aan een set full size make-up brushes van Bobbi Brown (Bobbi Brown heeft enkel brush sets in travel size of mini formaat) of een NAKED4 of NAKED5 palette van Urban Decay (Urban Decay heeft NAKED, NAKED2, NAKED3 en NAKED BASICS uitgebracht, maar geen andere versies van het NAKED palette). Om er achter te komen of je te maken hebt met een fake, is het belangrijk eerst te kijken naar the obvious signs, zoals de verpakking. Dit is vaak het eerste dat je ziet, en je kunt hieruit al veel opmaken. Spelfouten, andere lettertypen en productnamen die niet voorkomen in de originele collectie van het merk, duiden allen op een replica.

De enige manier om zeker te weten dat je een authentiek product koopt, is om het in een winkel te kopen waarvan je weet dat deze enkel the real deal aanbiedt. Denk aan de Bijenkorf, Nordstrom, Douglas etc. Besluit je de gok toch te wagen? Of weet je niet zeker of een reeds gekocht product wel echt is? Dan zijn er bepaalde kenmerken waaraan je vaak een fake product kunt herkennen. Om je een idee te geven waar je precies op moet letten, zal ik je een aantal aandachtspunten geven.

FAKE VS. REAL

 

Het foundationpalette van Lancôme is de Maquicake UV. Looks great, right? Het authentieke palette heeft echter geen blauw, maar een zilveren doosje. Bovendien heeft deze fake een random ‘A’ op de verpakking staan, welke nergens naar lijkt te verwijzen. Wat ook opvalt is dat de Engelstalige en de Franstalige tekst niet van elkaar zijn gescheiden, maar achter elkaar doorlopen. De onnodige hoofdletters lijken ook totaal misplaatst.

5

Wanneer je op de achterzijde van het doosje kijkt, zie je dat er slordige blank spaces staan in ‘founda (blank) tion’ en ‘www. (blank) lancome.com’. Het woord ‘outstanding‘ is foutief gespeld.

7

Erger nog: aan de zijkant van het doosje staat aangegeven dat het een ‘vochtregulerend, ontspannend masker’ bevat. What?! De packaging van authentieke producten van het merk Lancôme ziet er een stuk professioneler uit, omdat er ook daadwerkelijk aandacht aan is besteed.

6

Wanneer ik het doosje van het palette open, zie ik dat het is geleverd in een cheap plastic zakje. Ik heb nog nooit een high end product gekocht dat zodanig is verpakt. Luxe merken verpakken hun producten vaak in fluwelen hoesjes, zodat de producten niet kunnen beschadigen.

8

Als ik het palette zelf goed bekijk, zie ik een knullig uitziende sticker waarop wederom een spelfout staat gedrukt. Of heb jij ooit gehoord van een ‘protessional make-up artist’? Busted.

9

Wanneer je de authentieke Maquicake UV bekijkt, zie je dat de echte geen zijwaarts uitschuifbaar palette is, maar dat de binnenzijde van het palette dient te worden opgetild om de onderliggende foundations te onthullen. Wat mij bovendien opviel was de sterke geur die je tegemoet komt wanneer je het palette opent. Geen enkel authentiek make-up product dat ik bezit van Lancôme (and trust me, there are quiet some) heeft zo’n sterke geur. Het ruikt lekker, maar is dat om iets grimmigs te maskeren…? No matter how beautiful it looks, I’m definitely not putting this on my face. Next please!

10

Deze Rouge Oriental Mat lipstick van het merk Lancôme is ook duidelijk een fake. De verpakking oogt behoorlijk kitsch, een trade die absoluut niet past bij het merk.

11 12

13

Op de bovenstaande foto zie je duidelijk dat de merknaam niet correct is gespeld. De ‘o’ in Lancôme mist namelijk een caret (^). Bovendien heeft Lancôme nooit een collectie uitgebracht genaamd ‘New Style Lipstick‘.

14

Wanneer je een lipstick koopt, is het belangrijk te kijken of er lijntjes lopen langs de zijde van de lipstick (niet de verpakking, maar de lipstick zelf). Een authentieke merklipstick heeft namelijk nooit lijnen langs de zijden. Fakes hebben dit vaak wel. Dit is ook duidelijk zichtbaar op deze lipstick van Lancôme, en een van de opvallendste kenmerken van fake lipsticks.

15

16

Deze poeder van Dior heeft wederom een verpakking die in geen enkel opzicht past in de stijl van het merk. Plastic, not so fantastic. Authentieke poeders van Dior hebben luxe verpakkingen welke ook zwaar in de hand liggen. Deze poeder is licht als een veertje.

1

3 4

Wanneer je de onderzijde van het doosje bekijkt, zie je een bizarre tekst (welke geen enkele logica bevat), welke is gedrukt in een lettertype dat niet gebruikelijk is voor de producten van Dior, of enig ander make-upmerk dat ik ooit tegen ben gekomen.

2

Chanel heeft in de Rouge Coco Shine collectie geen lipstick in no. 40 La Sensuelle. Al helemaal niet met de incorrecte spelling ‘Lasensuelle’ (zonder spatie) welke op de verpakking van deze fake staat gedrukt.

17 18

De lipstick lekt een onverklaarbare vloeistof, welke lijkt op een olie. Het oogt behoorlijk onfris. Wederom wordt duidelijk dat voorschriften inzake hygiëne en veiligheid niet worden gewaarborgd bij het maken van deze fakes.

19

Ook zijn er wanneer je héél goed kijkt lijnen zichtbaar aan de zijden van deze lipstick. Nice try.

20

En de waterproof eyeliner van Chanel heeft zeker geen uitstekende bovenzijde waaraan de verpakking kan worden opgehangen. En huh? “Bength and curl eyeliner? Is ‘bength’ even a real word? En een eyeliner die krult?

23

De tekst aan de achterzijde is zo mogelijk nog belachelijker. Mascara?

25

Het is eigenlijk niet eens nodig een foto van de ware ‘Sublime de Chanel Waterproof Eyeliner’ naast deze imitator te plaatsen, they didn’t even try to make it look real.

27

MAC is van de meest populaire merken wanneer het gaat om fake make-up. Lipsticks, blushes, oogschaduws… they’re everywhere. En helaas blijkt het steeds lastiger om de echte van de namaak te kunnen onderscheiden. Er zijn echter wel een aantal signs die je zouden moeten alarmeren. Bijvoorbeeld het logo. Op de onderstaande foto zie je aan de linkerzijde een fake blush van MAC, op de rechterzijde de authentieke blush Gingerly. Het font van de echte blush is dunner en verfijnder dan op de fake.

28

Aan de achterzijde zijn ook duidelijk de verschillen zichtbaar tussen een authentieke blush en een neppe variant. Het formaat van het lettertype en de kleur verraden dat de blush op de eerste foto een fake is. Op de blush Gingerly (authentiek) is tevens zichtbaar dat het nummer van de blush boven de naam staat. MAC vermeldt ook altijd de finish van de blush (in dit geval sheertone) aan de achterzijde. Dit is bij een fake niet altijd het geval.

29 30

Net als andere high end brands besteed ook MAC aandacht aan de verpakking van hun producten. De afwerking van de verpakking van de fake blush laat echter te wensen over. Zoals je op de foto ziet, is de binnenzijde sloppy afgewerkt, en is er uitstekend plastic zichtbaar.

33

De authentieke blush is echter strak en netjes afgewerkt.

34

Ook aan de achterzijde van de verpakking is een slordige afwerking zichtbaar bij de fake blush (links op de foto). De openingen tussen het deksel en de onderzijde van de verpakking zijn wijder dan bij de authentieke blush. Bovendien zijn ook de kleine openingen aan de onderzijde bij de fake wijder en slordig afgewerkt.

31

Merken als Urban Decay, Tarte etc. drukken een authiticiteitscode af op de verpakking van hun producten (voornamelijk paletten). Koop je een palette online, vraag dan om de code te laten zien.

43

De verleiding om fake merkmake-up te kopen is natuurlijk groot. Je krijgt de luxe uitstraling van het product tegen een fractie van de winkelprijs. Houd er echter rekening mee dat de prijs die je betaalt vaak ook gelijk is aan de kwaliteit van het product. Vaak zelfs nog minder dan dat. Ik adviseer je om lief te zijn voor jezelf, en als je iets écht graag wilt, jezelf dat ook te gunnen. Hopelijk heb je in ieder geval iets gehad aan bovenstaande pointers!

 

6 thoughts on “FAKE VS. REAL: Hoe herken je fake make-up?

  1. Ondanks dat het voor mij minder van toepassing is, toch heel interessant om te lezen. Soms erg goede fakes, maar zo te lezen kan je het er bijna altijd uit vissen, zeker met de door jou gegeven tips. Erg leerzaam dus, voor zowel de dames (toch een soort dagelijkse bezigheid) als de heren (geef je woman altijd the real deal)

  2. Ik vind dit soort merken vaak te duur, tenzij dat het om unieke kleuren gaat natuurlijk en nja i love de mascara van chanel. In plaats van het risico van fake te kopen te nemen kijk ik dan bijvoorbeeld bij de hema, die hebben ook een luxe lijn. I love de foundation van hun. Mooie verpakking, dierproefvrij(voor mij heel belangrijk) en een leuke prijs.

    • Ben ik helemaal met je eens Mandy. Ik ben ook een grote voorstander van dierproefvrije make-up.

      HEMA heeft inderdaad een leuke, betaalbare cosmeticalijn. De oogschaduws vind ik overigens ook van goede kwaliteit! Heb je deze ook al eens geprobeerd?

Wat vind je van deze post?


Je e-mailadres wordt niet weergegeven.

*